Tamburering

Tamburering stammer fra Orienten og kom til Europa på 1700 tallet. Her var kjedesøm veldig populært, og da tamburering var raskere å utføre, spredte teknikken seg raskt til andre land.
Til Norge kom teknikken på slutten av 1700 tallet og ble spesielt brukt på hvite sjal og tørkle.
Da bruken gikk av moten på 1800 tallet og maskinindustrien overtok, forsvant etterhvert kunnskapen om utførelsen, og i dag kjennes den nesten kun fra importerte tekstiler og oppfattes som kjedesøm.
Tradisjonelt har man tamburert blomster og dyr på et påtegnet stoff. Teknikken egner seg også som masker telt over tråder på et grovt stoff, samt til utfylling av flater, fram og tilbake. Kan anvendes på - og med mange ulike kvaliteter, og sliter ikke tråden.

Skrevet av Elisabeth Hustad Knutsen. Sist oppdatert 20. oktober 2020. Vil du gjenbruke innholdet? Innholdet har fri gjenbruk

Om tradisjonen og kunnskapen

Tamburering stammer fra Orienten og kom til Europa på 1700 tallet, her var kjedesøm meget populært, og da tamburering var langt raskere å utføre spredte teknikken raskt til alle land.

Kunnskapsoverføring

Hamar Husflidslag har dannet en studiesirkel, som kommer sammen en gang i måneden for å prøve å ta opp igjen teknikken, både på gamle sjal og tørklær, men også å videreføre teknikken til bruk på dagens tekstiler som dekorasjoner på klær, duker, o.l.
Vi er åpne for nye medlemmer i ringen, og lærer gjerne bort teknikken til nybegynnere. Det har også vært holdt temakvelder på medlemsmøtene hvor flere har fått prøve seg.

Til Norge kom teknikken på slutten av 1700 tallet, og ble spesielt brukt på hvite sjal og tørkle.
Da bruken gikk av moten på 1800 tallet og maskinindustrien overtok, forsvant etterhvert kunnskapen til utførelsen, og i dag kjennes den nesten kun fra importerte tekstiler og oppfattes som kjedesøm.

Plan for videreføring

Tradisjonelt har man tamburert blomster og dyr på et påtegnet stoff. Teknikken egner seg også fint dom masker talt over tråder på et grovt stoff, samt til utfylling av flater, fram og tilbake.
Kan anvendes på - og med mange ulike kvaliteter.
Stoffet spennes stramt ut i en liten stramme, diameter ca 12 cm. Når denne dreies, må man hele tiden kunne nå inn til midten med pekefingeren. Tråden rulles opp i et lite nøste og holdes under rammen, på venstre pekefinger, som til vanlig hekling, og med en tynn heklenål trekkes tråden opp gjennom stoffet.