Sydisdans

Sydisdans er en tradisjonell sørsamisk dans med røtter i foxtrot. Den praktiseres på tvers av landegrensene mellom Norge og Sverige. Den har oppstått på 1970-tallet og har videre utviklet seg til de nyere generasjonene.

Skrevet av augusts. Sist oppdatert 20. oktober 2020. Vil du gjenbruke innholdet? Innholdet har fri gjenbruk

Om tradisjonen og kunnskapen

Samisk pardans som danses til rock- og popmusikk med røtter fra grenseområdet i Jämtland og Nord-Trøndelag.

Dansen danses i bryllup, Jonsok-feiringen i Ankarede i Sverige. På festivaler rundt i Sverige og Norge.

Sørsamer, særlig fra svensk side.

-På fest.
-Gjennom kurs arrangert av organisasjoner.

Historisk bakgrunn

De født på 80- og 90-tallet danser annerledes enn de født på 50-,60- og 70-tallet. Utpreget armbruk av de nye danserne. De yngste bruker ikke danseretningen på dansegulvet, men begrenser seg til et område.